Nepal-valokuvanäyttely esillä Lapinlahden kirjastossa 3. – 28.10.2016

pe 7.10. kello 10.00

Lapinlahden kirjasto

Kirsti Kirjavaisen valokuvanäyttely Nepalin voimaantuneet naiset. Tasaamalla autamme. Lapinlahden kirjastossa 3. – 28.10.2016 kirjaston aukioloaikoina ma-ti 10-19, ke-pe 10-16, la 10-15.

 

Kirsti Kirjavainen kertoo:

Työskentelin Nepalissa reilut 30 vuotta Suomen Lähetysseuran kautta(SLS). Koko tuon ajan myös dokumentoin kokemuksiani; ensin paperifilmille, sitten videolle ja jo vuosia digitaalisesti kuvaten. Valokuvaus oli lähes ainoa harrastukseni. Opetin valokuvausta myös nepalilaisille kumppanijärjestöjemme henkilökunnalle. Kuvasin alussa Himalajan vuoria, ihmisten työntekoa ja kansallista perinnettä, myöhemmin lapsia ja kumppanijärjestömme vammaistyötä.
Lapsista, naisista ja vammaisista tuli työni tärkeimmät kohteet vuosiksi.

Tällä kertaa tuon nähtäväksesi kuvia naisista.  He, Nepalin vaikuttavat naiset, ovat pääosassa.

Olen vuosien kuluessa nähnyt, miten naiset ovat olleet perustus muutokselle ja nopeuttaja erityisesti ruohonjuuritason kylien kehitykselle. Naistyön kautta tasa-arvo ja ihmisarvo ovat kasvaneet. Naisten kautta koko suurperhe voi paremmin. Olen nähnyt, miten syrjäkylien naiset lukutaitoryhmissä löysivät ensin yhdessäolon ilon, oppivat lukemaan ja samalla innostuivat keskustelemaan itselleen ja yhteisölleen tärkeistä aiheista.  Lukutaitoryhmien jatkona syntyivät ns. säästöryhmät, kansalaisjärjestöt ja osuuskunnat.  Asenteiden muuttuminen on vähentänyt lapsiavioliittoja, perheväkivaltaa, parantanut terveydenhoitoa, lisännyt tyttöjen koulutusta, kehittänyt maataloustyötä ja esim. metsiensuojelua kukkuloilla. Elämä kylissä on muuttunut koulujen, vesijohtojen, vessojen, savuttomien hellojen ja keittiöpuutarhojen yleistymisen kautta.  Yhdessä naiset ovat pystyneet vähentämään syrjintää ja kasteihin perustuvaa eriarvoisuutta, heimojen ja uskontojen välistä kitkaa sekä hankkimaan uusia toimeentulon lähteitä.