Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus

Toimittaa Juha Heikkilä, kanttorina Eeva Kivioja. Urut vaikenevat. Kuunneltavissa myös Radio Sandelsissa: Iisalmi 106,3; Kuopio 104,6; Varkaus 90,0; radiosandels.fi

Pitkäperjantai
Pääsiäisjakso, paastonaika

Jumalan Karitsa

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät ’suuri perjantai’ (esim. vir. suur reede). Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, ’hyvä perjantai’. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan ’pyhäksi perjantaiksi’ (esim. ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee ’surua’).

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. ’Pitkää’ ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa. Vanhoista lähteistä käy ilmi, että ’pitkää’ on käytetty aiemmin myös anglosaksien keskuudessa (Long Friday).

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken muistoa (ks. Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki Jumalanpalvelusten kirjassa). Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus taas on perinteisesti omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi.

(osa-aikaeläkkeellä)

Väärnin leirikeskus

Kesäkirkko ja lettukahvit

Tervetuloa kesäkirkkoon ja lettukahville kauniiseen Väärninsaareen! Sanajumalanpalveluksen toimittaa Ville Hassinen ja kanttorina musisoi Anni Rissanen. Huom! Kirkossa ei ole tänään jumalanpalvelusta.

toimittaa Juha Heikkilä, kanttorina Anni Rissanen

Alapitkän kirkko

Motoristikirkko ja kirkkokahvit

Kirkonmäellä tai sateen sattuessa srk-talolla. Saarnaa Heikki Juntunen. Muutkin kuin motoristit ovat tervetulleita!