Helluntaimessu Alapitkän kirkossa

Alapitkän kirkko

Messun toimittaa Lauri Jäntti, kanttorina Lala Maukonen. Kirkkokahvit.

Helluntaipäivä
Helluntaijakso, helluntaiaika

Pyhän Hengen vuodattaminen

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

Helluntain 20.5.2018 jumalanpalveluksissa kerätään kolehti seurakuntatyöhön maailmassa Suomen Lähetysseuran kautta.  Kolehtiin on mahdollista osallistua myös lähettämällä tekstiviesti:

Lähettämällä viestin LAHJA10 numeroon 16155 annat kymmenen (10) euron lahjoituksen.
Vastaavasti lähettämällä viestin LAHJA5 samaan numeroon 16155 annat viiden (5) euron lahjoituksen.
Palvelu toimii Telian, Elisan, DNAn, Saunalahden, Ainan, GoMobilen sekä TeleFinlandin liittymillä. Lahjoituksesta vähennetään operaattorikulut. PS. Puhelin kannattaa laittaa kirkossa äänettömälle. Lahjoituksesta seuraa kiitosviesti.

Keräyslupa: Manner-Suomi RA/2016/517, voimassa 1.1.2017-31.12.2019, myönnetty 22.9.2016, Poliisihallitus. Kerätyt varat käytetään Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön.

Lapinlahden seurakunta

Messu seurakuntatalolla, sadonkorjuun kiitospyhä

Saarnaa Ville Hassinen, Liturgina Juha Heikkiä. Kanttorina Heini Heide. Kirkon remontin takia jumalanpalvelukset ovat seurakuntatalolla 9.-23.9.

Messu, rovastikunnallinen lähetyspyhä

Liturgina Lauri Jäntti, Saarna Juha Heikkilä. Lähetysjuhla messun jälkeen seurakuntatalolla.

Toimittaa Ville Hassinen.