Häät

Onnea ja iloa sekä Jumalan siunausta yhteiselle elämälle, kun haluatte sanoa – tahdon! Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä. Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Se on samalla pyhä toimitus ja oikeudellinen tapahtuma.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.  Avioliiton solmimisessa vihittävät sitoutuvat toisiinsa julkisesti ja liitto saa yhteiskunnallisen vahvistuksen. Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä. Kirkollisen vihkimisen valitsee valtaosa kihlapareista.

Vihkiminen toimitetaan usein kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Kirkon ja hääpaikan varauksissa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, varsinkin jos suunnittelee häitä kesäaikaan.

Kirkollinen vihkiminen voidaan järjestää yksinkertaisestikin, jolloin paikalla on vihkiparin lisäksi pappi ja kaksi todistajaa.

Palvelutoimisto ja aluekeskusrekisteri

Kun haluat järjestää häät eli avioliittoon vihkimisen tai siviiliviranomaisen edessä solmitun avioliiton siunaamisen, ota yhteys Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntien yhteiseen Palvelutoimisto ja aluekeskusrekisteriin (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivustoon).

Yhteystiedot

• Papin, kanttorin ja seurakunnan tilan varaus, lisätietoja ja käytännön järjestelyt häihin ja kasteeseen liittyen.

Puhelinnumero: ☎ 044 7335 202

Sähköpostiosoite: ylasavon.virkatodistukset@evl.fi

Osoite: Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi.

Tarkista tästä toimistojen poikkeukselliset aukioloajat (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivustoon).

Toimistoilla ei valitettavasti voi asioida koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Asiointi tapahtuu puhelimitse, sähköpostitse ja verkkopalveluita hyödyntämällä. Sähköisten palveluiden käyttöön annetaan neuvontaa puhelimitse. Aukioloajat 9-15 ma-pe.

Avioliittoon vihkiminen koronapandemian aikana

Ajantaisasta tietoa häistä koronapandemian aikana (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivulle)

Kirkkojen, kappeleiden ja seurakuntasalien paikkamäärät koronapandenian aikana
Kirkossa vietettävissä jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa tilaisuuksissa voi olla läsnä yli 50 osallistujaa 1.6.2020 alkaen.
Kirkollisten toimitusten jälkeen vietettävät kaste- ja hääjuhla sekä muistotilaisuus ovat yksityistilaisuuksia. Viranomaisten tulkinnan mukaan kirkollista toimitusta seuraava juhla on yksityistilaisuus ja sen osallistujamäärä on enintään 50 henkeä.Kirkkojen, kappeleiden ja seurakuntasalien paikkamäärät koronapandemian aikana (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän verkkosivuille).

Tietoa uudesta etu- ja sukunimilaista

Uusi etu- ja sukunimilaki astui voimaan 1.1.2019. Tutustu lakiin tästä (Siirryt linkistä Valtioneuvoston sivustolle).