Tuhkamessu

toimittaa Lauri Jäntti, kanttori Heini Heide. Anna-Raita Mutanen laulaa. Katumuksen merkiksi alttarilla otsaan piirretään tuhkaristi. Messussa vietetään myös ehtoollista.

Tuhkakeskiviikko
Pääsiäisjakso, paastonaika

Katumus ja paasto

Paastonaika alkaa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta, tuhkakeskiviikosta, joka on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle. Se oli katumuksen ja parannuksen vertauskuva.

Suomessakin päivää sanottiin jo keskiajalla tuhkakeskiviikoksi tai tuhkan ja säkin päiväksi (dies cineris, dies cinerum et cilicii). Myöhemmin nimitys unohtui, mutta on viime aikoina tullut uudelleen käyttöön.

Tuhkakeskiviikkona tunnustamme, että olemme syyllisiä Kristuksen kärsimykseen. Kadumme ja pyydämme anteeksi syntejämme luottaen hänen sovituskuolemaansa. Pyydämme myös voimaa antaa anteeksi lähimmäisillemme.

Messu

Toisen pääsiäispäivän messu. Toimittaa Lauri Jäntti, kanttorina Heini Heide. Kirkkokahvit kirkossa.

Messu

Toimittaa Lauri Jäntti, kanttori Heini Heide

Messu ja seppeleenlasku

toimittaa Ville Hassinen. Jumalanpalveluksen jälkeen kaatuneiden muistopäivän seppeleenlasku sankarihaudoilla.