Marianpäivän Messu

Portaanpään opistolaispäivä. Messun toimittaa Lauri Jäntti. Kanttorina Rami Tuomikoski.

Marian ilmestyspäivä
Erityispyhät, jouluun liittyvät erityispyhät

Herran palvelijatar

Tämän pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Tästä tulee myös juhlan nimi eri kielissä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.

Monien Vanhan testamentin henkilöiden tavoin Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Vanhastaan kirkko on viettänyt myös Marian käyntipäivää (2.7.). Silloin on muisteltu Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabetin luona (Luuk. 1:36-55). Tämä muistopäivä poistui kalenteristamme v. 1772. Mainittu evankeliumi on otettu Marian ilmestyspäivän 2. ja 3. vuosikerran evankeliumiteksteiksi.

Alapitkän kirkko

Toimittaa Ville Hassinen, kanttori Heini Heide.

toimittaa Lauri Jäntti, kanttori Heini Heide.

Tuhkamessu

toimittaa Ville Hassinen, kanttori Heini Heide. Katumuksen merkiksi alttarilla otsaan piirretään tuhkaristi. Messussa vietetään myös ehtoollista.