Helluntain messu

Kansanlähetyksen kirkkopyhä. Saarnaa Heikki Huttunen, liturgi Ville Hassinen, kanttori Heini Heide. Messun jälkeen kirkossa kirkkokahvit ja lähetystyö kuulumisia. Anne Tuovinen kertoo kuvin ja sanoin Kansanlähetyksen SAT-7 TV- ja radiotyöstä sekä Etiopian kummilapsityöstä.

Helluntaipäivä
Helluntaijakso, helluntaiaika

Pyhän Hengen vuodattaminen

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

Kolehti kerätään Kristillisten seurakuntien vahvistamiseen islamilaisessa maailmassa Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen kautta

Väärnin leirikeskus

Kansanlaulukirkko ja lettukahvit

Kansanlaulukirkossa lauletaan tuttuihin kansanlauluihin sanoitettuja hengellisiä lauluja. Jumalanpalveluksen toimittaa kesäteologi Tomi Pirskanen ja kanttorina on Heini Heide. Huom! Tänään ei ole jumalanpalvelusta kirkossa.

Konfirmaatiomessu

Liturgian ja konfirmaation toimittaa Lauri Jäntti. Saarnaa kesäteologi Tomi Pirskanen. Kanttorina Heini Heide

Messu

Toimittaa Lauri Jäntti, kanttori Anni Rissanen. Mukana rippikoululaisia. Kahvit kirkossa.