Tuhkamessu

ke 26.2. kello 19.00 - ke 26.2. kello 20.00
Lapinlahden kirkko (Kirkkoon mahtuu yhteensä 120 henkilöä poikkeusaikana)

Paastonajan alkaessa voit tuhkamessussa ottaa vastaan tuhkaristin otsaasi katumuksen merkiksi. Myös ehtoollista vietetään. Toimittaa Ville Hassinen, kanttori Heine Heide.

Tuhkakeskiviikko
Pääsiäisjakso, paastonaika

Kuva: Anniina Mikama / Kirkon kuvapankki

Katumus ja paasto

Paastonaika alkaa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta, tuhkakeskiviikosta, joka on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle. Se oli katumuksen ja parannuksen vertauskuva.

Suomessakin päivää sanottiin jo keskiajalla tuhkakeskiviikoksi tai tuhkan ja säkin päiväksi (dies cineris, dies cinerum et cilicii). Myöhemmin nimitys unohtui, mutta on viime aikoina tullut uudelleen käyttöön.

Tuhkakeskiviikkona tunnustamme, että olemme syyllisiä Kristuksen kärsimykseen. Kadumme ja pyydämme anteeksi syntejämme luottaen hänen sovituskuolemaansa. Pyydämme myös voimaa antaa anteeksi lähimmäisillemme.

Lapinlahden seurakunta