Kansanlaulukirkko ja lettukahvit

la 20.6. kello 13.00 - 14.00
Parrakas mies istuu ja kirjoittaa. Yksi mies ja kolme naista katselee. Yhdellä naisista on lapsi sylissään.
Väärnin leirikeskus

Juhannuspäivän kesäisen sanajumalanpalveluksen toimittaa Lauri Jäntti, kanttori Heini Heide. Lauletaan tuttuihin kansanlaulujen sävelmiin tehtyjä hengellisiä lauluja. Kirkkokahvilla tarjolla lettuja.

Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)

Erityispyhät, jouluun liittyvät erityispyhät

 

Tien raivaaja

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1: 26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkko on viettänyt vanhastaan myös Johannes Kastajan mestauspäivää (29.8.). Sen evankeliumiteksti (Mark. 6: 14-29) on otettu vaihtoehtoiseksi saarnatekstiksi.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan (Suomen lipun päivä) ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia.