Messu, Aholansaaripäivä

su 22.11. kello 10.00
Jeesus istuu valtaistuimella yläpuolellaan kaksi torvea soittavaa enkeliä. Valtaistuimen jalustassa kirjaimet alfa ja omega. OIkealla puolella valkovaatteisia ihmisiä iloisena kauniissa vehreässä maisemassa ja vasemmalla murheellisia ihmisiä keltaisissa asuissa kulkemassa kohti liekkejä.

Saarnan pitää kirjailija ja Aholansaarisäätön hallituksen jäsen Minna Kettunen. Liturgina Lauri Jäntti ja kanttorina Heini Heide.

Tuomiosunnuntai (Kristuksen kuninkuuden sunnuntai)

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Kristus, kaikkeuden Herra

Kirkkovuoden viimeisen sunnuntain nimi vaihtelee eri kirkoissa. Joissain kirkoissa puhutaan vain viimeisestä sunnuntaista ilman lisämääreitä. Suomessa otettiin vuoden 1958 evankeliumikirjaan Ruotsin esikuvan mukaisesti nimitys tuomiosunnuntai. Tästä päivästä käytetään myös nimitystä Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Nämä kaksi erilaista aihetta muodostavat kuitenkin kokonaisuuden: kirkkotaiteessakin Kristus viimeisen tuomion toteuttajana on kuvattu maailmankaikkeuden valtiaaksi (Khristos Pantokrator).

Voit seurata jumalanpalvelusta myös YouTube -kanavallamme (Siirryt linkistä YouTube -videopalveluun.)

Päivän evankeliumitekstin mukaan Kristus tulee aikojen lopulla ”kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa ja istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle” (Matt. 25: 31). Näin kirkkovuoden viimeinen sunnuntai liittyy samalla seuraavaan sunnuntaihin, adventtiin. Kirkkovuoden alussa ja lopussa – tai lopussa ja alussa – kuuluu sama viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään. Viimeisessä tuomiossa Jumalan vanhurskaus toteutuu lopullisesti.