Uutiset

Uutislistaukseen

Ikääntyvien yksinäisyys, löydämmekö keinoja sen lievittämiseen?

29.11.2016 09.08

Tätä pohditaan HELMA-hankkeen järjestämässä Yksinäisyys-teemaillassa torstaina 1. päivä joulukuuta kello 18–20 Jussinpihassa (Juhani Ahontie 8) Lapinlahdella. Illan juontaa toimittaja Maarit Tastula. 

HELMA-hankkeessa tehtiin syksyn 2016 aikana ikäihmisten haastatteluja, joissa selkeästi nousi esille, miten monella tapaa ikäihminen voi tuntea yksinäisyyttä. Ikäihminen saattaa asua yksin, eikä päivittäisessä arjessa välttämättä näe paljon muita ihmisisä, etenkin jos kotoa poistuminen on hankalaa. Usein eri tahot tuovat kotiin mm. ruokaa ja lääkkeitä, mutta heidät koetaan kiireisinä, eikä aikaa kiireettömälle seurustelulle ole. Yksinäisyyden koettiin korostuvan etenkin puolison kuoltua. Samoin illat ja juhlapyhät tuntuvat yksinäisiltä, jos ei ole ketään, kenen kanssa nämä jakaisi. Toisaalta myös parisuhteessa voidaan kokea yksinäisyyttä, jos parempikuntoinen puoliso pääsee käymään harrastuksissa.

HELMA-hankkeen kaikille avoimessa Yksinäisyyden teemaillassa on tavoitteena keskustella ikääntyvien yksinäisyydestä ja pohtia keinoja yksinäisyyden lievittämiseen. Ohjelma sisältää mm. paneelikeskustelun ja illan aikana osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja ideoita. Jussinpihassa pidettävä ilta alkaa kahvitarjoilulla kello 17, luvassa on myös musisointia ja jouluisia yhteislauluja. Illan juontaa toimittaja Maarit Tastula.

HELMA-hankkeen tavoitteena on ikäihmisten hyvä elämä. Tavoitteena on, että paikallistasolla toimivien eri sektoreiden koordinaatiota ja yhteistyötä lisäämällä voitaisiin paremmin yhdistää niiden osaaminen ja löytää uusia toimintatapoja, malleja ja palveluita ikäihmisten hyvän elämän takaamiseksi. Hankkeen nimi muodostuu sanoista ”hyvän elämän mahdollistajat”.

Ikäihmisten lisäksi hankkeessa ovat mukana Lapinlahden kunta, Lapinlahden ja Varpaisjärven seurakunnat, sekä Lapinlahden kunnan alueella toimivat kolmannen sektorin toimijat sekä yritykset, joiden toiminta ja palvelut kohdentuvat ikäihmisille. Hankkeesta voi lukea lisää osoitteessa www.helmahanke.net.

Lisätietoja, tutkija Sirpa Syvänen, Tampereen yliopisto, Työelämän tutkimuskeskus, p. 040 190 1315, sirpa.syvanen@uta.fi