Uutiset

Uutislistaukseen

Nuorten ääni kuuluville

Seurakuntavaalit ovat toistaiseksi ainoa valtakunnallinen vaali, jossa äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä. Nuoria toivotaan sekä ehdokkaiksi että vaaliuurnille. 
Web_Nuoret_ilo_taivas_01_MO_M.jpg


Marraskuussa järjestettävissä seurakuntavaaleissa ehdokkaina voivat olla 18 vuotta täyttäneet, konfirmoidut seurakunnan jäsenet. Äänestämään pääsee jo 16-vuotiaana.

”On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu. Vaalit antavat mahdollisuuden vaikuttaa oman seurakunnan asioihin. Toivottavasti saamme paljon nuoria ehdokkaita ja tätä kautta myös nuoria äänestäjiä.” kertoo johtava nuorisotyönohjaaja Jouni Vuorijärvi Iisalmen seurakunnasta

Päättäjät ovat avainasemassa esimerkiksi seurakuntien virkoihin, tilankäyttöön ja määrärahoihin liittyvissä ratkaisuissa. Seurakuntien rakennemuutokset ja jatkuvasti tiukkeneva taloustilanne vaativat päättäjiä tekemään vaikeitakin valintoja monen hyvän asian väliltä. Lisätietoja vaaleista ja ehdolle asettumisesta löytyy verkosta www.ylasavonseurakunnat.fi/vaalit

Tavoitteena äänestysprosentin nosto

Valtakunnallisesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tavoitteena on nostaa äänestysprosenttia edellisistä vaaleista, jolloin äänestämässä kävi 15,6 prosenttia äänioikeutetuista kirkon jäsenistä. Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntien äänestysprosentit neljä vuotta sitten on kerrottu ao. taulukossa. Vertailuluvut vuodelta 2010 on kerrottu suluissa. 

Paikkakunta                    Koko äänestys-%          nuorten äänestysvilkkaus %
Iisalmi                                12,4 (15,5)                     2,6
Lapinlahti                         15,2 (19,7)                     8,0
Sonkajärvi                        19,7 (19,9)                     16,7
Pielavesi                          20,45 (23,6)                   2,0
Varpaisjärvi                      18,1 (22,6)                     1,0

Millainen on sinun kirkkosi?

Tänä syksynä katukuvassa seurakuntavaalit näkyvät teemalla ”Minun kirkkoni”. Vaaliteema kannustaa miettimään millainen on jokaisen oma kirkko ja seurakunta. Millaisia asioita siihen liittyy ja mihin asioihin seurakunnassa tulisi panostaa. Vaalit antavat seurakuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa.

Varsinainen vaalipäivä on 18.11.2018 ja ennakkoäänestys järjestetään 6.-10.11.2018. Ehdokasasettelu alkaa päättyy 17.9.2018 klo 16.00. Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa valitaan jäsenet paikallisseurakuntien seurakuntaneuvostoihin sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon.
 

Lisätietoja www.ylasavonseurakunnat.fi/vaalit

7.8.2018 09.25