Uutiset

Uutislistaukseen

Nimikkolähettimme Anja ja Jyrki Markkasen maaliskuun uutiskirje

26.3.2021 09.30

Hyvät työmme tukijat, Kotimaanjaksomme venyi yli vuodenvaihteen. Syksyn aikana uskontoasioiden viisuminhaltijoiden pääsy Thaimaahan ei ollut mahdollista, eikä meillä siten ollut muuta mahdollisuutta, kuin odottaa ja tehdä töitä Suomessa.

Nautimme toki värikkäästä syksystä. Lumentulonkin pääsimme kokemaan ja Helsinkiinkin lunta saatiin paljon. Lopulta oli hienoa viettää joulu yhdessä lastemme kanssa Helsingin-kodissamme. Vihdoin tammikuussa saimme luvan hakea matkustuslupaa Thaimaahan, ja sitten alkoi tapahtua: Lentolippujen ja karanteenihotellin varaaminen oli sovitettava tarkalleen yhteen, ja tällä kertaa lähtöön tarvittiin vielä tukku todistuksia, joiden joukossa negatiivinen koronatestitulos oli yksi tärkeimmistä. Helmikuun puolivälissä tuhkakeskiviikkona saavuimme Thaimaahan. Aasialainen kotikaupunkimme näyttää iltavalaistuksessa parhaat puolensa.  

Pakollinen karanteeni tarkoitti kahden viikon jaksoa hotellihuoneessa. Emme saaneet mennä minnekään emmekä tavata ketään. Ensimmäisen viikon aikana emme saaneet poistua huoneestakaan. Ateriat tuotiin huoneen ovelle valmiiksi. Toisen karanteeniviikon alussa saimme negatiivisen koronatestin merkiksi keltaisen rannekkeen ja pääsimme ulkoilemaan kattotasanteelle valvotusti tunnin ajan kerrallaan. Toinen negatiivinen testitulos toi ranteeseen vielä vihreän rannekkeen ja liikkuminen hotellin alueella oli sen jälkeen vapaampaa. Karanteenikokemus oli ainutlaatuinen ja osaamme arvostaa entistä enemmän vapaata liikkumista. 

Karanteenin jälkeen oli aika hakea jatkoa viisumeihin ja työlupiin. Tähän vuosittaiseen tehtävään liittyy monimutkainen paperityö, mutta onneksi pitkäaikainen sihteeri Cherry oli valmistellut kaiken hyvin. Seuraavaksi alkaa asunnon etsiminen. Samalla alamme tavata työtovereita, niin uusia kuin entuudestaan tuttuja. Pikkuhiljaa tämän kaksivuotisen työkauden tehtävät alkavat hahmottua. Kirkko on kutsunut Anjan diakoniatyön kehittämistehtäviin ja Jyrkin suomalaisten ja suomalais-thaimaalaisten pariin. Reilu vuosi sitten ennen koronaa Anja oli mukana aloittamassa seurakuntien vapaaehtoisten kouluttamista, ja se jatkuu edelleen eri puolilla maata. Thaimaassa tartuntoja ei ole paljon - kiitos tarkan rajavalvonnan ja karanteenien - ja toiminta on lähes normaalia ilman kokoontumisrajoituksia. Jyrki on ryhtynyt suunnittelemaan tilaisuuksia pääsiäisen ajalle. 

Helmikuun Lähetyssanomissa on meistä haastattelu, josta löytyy lisää ajatuksiamme elämästämme ja lähetystyöstä Suomessa ja Thaimaassa. Jos Suomen vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt lehti ei vielä tule kotiin, voit tilata sen kätevästi verkosta https://felm.suomenlahetysseura.fi/osallistu/ kustannustoiminta/tilaa-lahetyssanomat/ Haastattelumme on myös verkossa: https://felm.suomenlahetysseura.fi/koronaviivastytti-thaimaahan-paluuta-mutta-tastatulikin-samalla-yllatyslahja/ 

Pääsiäisen tapahtumat alkavat jo viikkoa ennen palmusunnuntaina. Jeesus ratsastaa Jerusalemiin pääsiäisjuhlille. Kaupunkilaiset ottavat hänet riemuiten vastaan kuninkaan tavoin. 

Kiirastorstaina Jeesus on viimeistä kertaa opetuslastensa kanssa koolla. He ruokailevat yhdessä ja Jeesus pesee opetuslastensa jalat. Pitkäperjantaina Jeesus tuomitaan kuolemaan ja hänet naulitaan ristille. Tuntui siltä, että koko peli on menetetty. 

Ensimmäisen kristillisen pääsiäisen koki joukko ihmisiä, jotka olivat menettäneet elämänsä ja tulevaisuutensa. He olivat jättäneet kaiken ja seuranneet miestä, joka oli osoittautunut aivan muuksi kuin mitä he olivat kuvitelleet. Kaikki päättyi kuolemanrangaistukseen ja häväistykseen. Miten tästä eteenpäin? 

Meillä jokaisella on hyvin epätavallinen vuosi takana. Ei olisi lainkaan yllättävää, jos tuntisimme samankaltaisia häpeän, pettymyksen ja ehkä vihankin tunteita, kuin mitä Jeesuksen opetuslapset kokivat. Toivoakin alkaa häämöttää rokotusten muodossa. 

Pääsiäisen tekstit tuovat omalta osaltaan toivoa ja valoa elämäämme. Pääsiäinen kutsuu meitä elämään tätä elämää ylösnousemuksen ilossa ja valossa. Virren 84 sanoja lainataksemme: 

"Kristityt jo riemuitkaamme Sankarimme voitosta, kiitosvirttä veisatkaamme pääsinpäivän koitosta. Kuolema on kukistettu, synnin vangit armahdettu" (Virsi 84:5) 

Sopimusseurakuntiemme joukkoon on liittynyt Iisalmi, tervetuloa mukaan tälle Kauko-Idän matkalle!Kiitos teille kaikille, että muistatte meitä! Yhdessä voimme saada paljon hyvää aikaan!  

Iloista pääsiäistä ja keväthankia Pohjolaan! Terv. Anja ja Jyrki 

Anja ja Jyrki Markkanen

Anja on lasten sairaanhoitaja, ja toimii diakoniatyön kehittämistehtävissä Mekong-alueella. Jyrki on pappi, ja tekee papin töitä suomalaisten ja thaimaalaisten parissa. Markkasten työtä tukevia seurakuntia ovat Iisalmi, Lapinlahti, Paltamo, Pielavesi, Polvijärvi ja Töölö. Näiden lisäksi Markkasten lähettäjänä toimii Suomen ev.lut. kirkon ulkosuomalais- ja turistityö.