Uutiset

Uutislistaukseen

Piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Kuopion ev.lut. seurakunnat Tuija Hyttinen

Tule tervehtimään piispaa – Piispa Jari Jolkkonen piispantarkastuksessa Lapinlahdella tammikuun lopussa

19.1.2022 12.21

Piispa Jari Jolkkonen toimittaa piispantarkastuksen Lapinlahden seurakunnassa 28.-30. tammikuuta. Piispantarkastusprosessi on käynnistynyt Lapinlahdella jo puoli vuotta sitten. 

Lapinlahtelaisille näkyvin osa piispan vierailua ovat perjantain aamuhartaus sekä sanajumalanpalvelus Lapinlahden kirkossa sunnuntaina. 

Piispantarkastus alkaa perjantaina 28.1. klo 9.00 aamuhartaudella Lapinlahden kirkossa. Hartaus on kaikille avoin ja siihen voi osallistua paikan päällä kirkossa tai suoran lähetyksen parissa seurakunnan YouTube –kanavalla. 

Sunnuntaina 30.1. klo 10.00 on sanajumalanpalvelus Lapinlahden kirkossa. Jumalanpalveluksessa liturgina toimii piispa Jari Jolkkonen, avustaa pastori Ville Hassinen sekä diakonissa Heli Hämäläinen, saarnaa kirkkoherra Lauri Jäntti ja kanttorina toimii Heini Heide. Esirukouksen ja tekstejä lukevat rippikoulunuoret. Jumalanpalveluksen jälkeen piispa antaa seurakunnalle loppuraportin tarkastuksesta.  Loppuraportissa piispa kertoo tarkastusprosessissa tehdyistä huomioista ja antaa seurakunnalle niiden pohjalta tarpeelliseksi näkemiään kehitystehtäviä. Jumalanpalvelukseen voi osallistua paikan päällä, seuramaalla suoraa lähetystä seurakunnan YouTube –kanavalla tai Radio Sandelsin taajuuksilla. 

-Kannattaa tulla mukaan kaikille avoimiin tapahtumiin, sillä edellisestä piispantarkastuksesta Lapinlahdella on kulunut jo yhdeksisen vuotta, toteaa Lapinlahden seurakunnan kirkkoherra Lauri Jäntti. 

Tilaisuudet järjestetään terveysturvallisuus ja rajoitukset huomioiden. Lapinlahden kirkossa on käytössä 1/3 osapaikoista eli 300 henkilöä. 

-Turvallinen kokoontuminen tehdään yhdessä. Käytäthän maskia, huolehdithan turvavälistä, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tulethan paikalle vain oireettomana, Jäntti muistuttaa. 

Lisäksi piispan ohjelmassa on yrittäjäkahvit, vierailu Eeva Karppisen ja Eira Ohtamaan maitotilalla, tapaaminen kunnan edustajien kanssa sekä keskustelut seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa. 

Piispantarkastusprosessiin kuuluu paljon muutakin kuin piispan vierailu seurakunnassa 

Piispantarkastusprosessi on käynnistynyt Lapinlahdella jo puoli vuotta sitten. Seurakunnassa on konsultti Jukka Helinin johdolla toteutettu itsearviointiprosessi, johon työntekijät ja luottamushenkilöt ovat osallistuneet. Lisäksi aikaisemmin on toimitettu toiminnan ja hallinnon tarkastus lääninrovastin ja pappisasessorin toimesta. Piispantarkastuksesta noin 6-12 kuukauden kuluttua pidetään lääninrovastin toimittama jälkitarkastus, jossa tarkastellaan seurakunnan kehittämistehtävien toteutumista. Kaikkiaan piispantarkastusprosessi kestää noin vuoden. 

-Kaiken tämän tarkoituksena on tukea, ohjata ja kehittää seurakuntaa sen perustehtävien hoitamisessa. Kyse ei ole mistään ryppyotsaisesta virheidenetsimistarkastuksesta, vaan tsemppaus- ja valmennusprojektista, jolla autetaan seurakuntaa hoitamaan tehtävänsä mahdollisimman hyvin, Jäntti toteaa. 

Lisätietoa: kirkkoherra Lauri Jäntti, 040 502 1349, lauri.jantti@evl.fi