Alapitkän kirkko

Kirkkotie 1, 71910 Alapitkä

Alapitkän kirkko

Alapitkän kylä sijaitsee 5-tien varressa n. 20 km etelään Lapinlahden kirkonkylästä.

Jo vuosisadan alussa esittivät pitäjän eteläosan asukkaat oman hautausmaan perustamista Alapitkälle. Toive toteutui vasta 1943, jolloin talollinen Pekka Miettinen lahjoitti sitä varten maapalstan. Taiteilija Ilmari Wirkkalan laatiman yleissuunnitelman mukaan tehty hautausmaa vihittiin käyttöön toukokuussa 1947.

Arkkitehti Eino Pitkänen laati vuonna 1951 rukoushuoneen piirustukset, mutta ne tilannut Alapitkän rukoushuoneyhdistys ei rakennushankettaan toteuttanut. Rukoushuoneyhdistys luovutti vuonna 1969 seurakunnalle rukoushuoneelle varatun tontin hautausmaan luota. Sille rakennettu kajaanilaisen arkkitehtitoimisto Esko Laitisen suunnittelema kirkoksi vihitty siunauskappeli valmistui vuonna 1970.

Pohjakaavaltaan lähes neliömäisen kirkon alttariseinällä on korkea eriväristen lasien muodostama sommitelma, "Elämän puu".

Alttaripäätyyn liittyvässä kellotelineessä on Kaavilta Juutilaisen valimolta ostetut kellot.

Kirkko laajennettiin vuonna 1986 arkkitehti Matti Höyhtyän ehdotuksen mukaan. Kirkkosalin kupeeseen tehtiin matala puulla verhoiltu lisärakennus, jossa on kerho-, toimisto- ja sosiaalitilat sekä keittiö.

Kirkkotie 1, 71910 Alapitkä

Juhlamessu Alapitkän kirkossa. Huom! Ei messua pääkirkossa.

Tervetuloa tänä pyhänä juhlajumalanpalvelukseen Alapitkän kirkkoon, jossa on kirkon uusien urkujen käyttöön siunaaminen sekä kirkon käyttöönotto ikkunaremontin jälkeen. Messun jälkeen nautitaan kirkkokahvit. Ilmainen bussikyyti lähtee seurakuntatalolta klo 9.30 ja palaa kirkkokahvien jälkeen. Kanttorina ja urkurina Heini Heide.

Kirkkotie 1, 71910 Alapitkä