Saavutettavuusseloste 

Ylä-Savon seurakuntayhtymän saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste on päivitetty 18.9.2020. Se koskee samalla Lukkari-julkaisujärjestelmällä toteutettuja Ylä-Savon seurakuntayhtymän ja siihen kuuluvien seurakuntien sivustoja.

Sivustot

 • www.ylasavonseurakunnat.fi
 • www.iisalmenseurakunta.fi
 • www.lapinlahdenseurakunta.fi
 • www.pielavedenseurakunta.fi
 • www.sonkajärvenseurakunta.fi
 • www.varpaisjärvenseurakunta.fi 

Ylä-Savon seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat pyrkivät takaamaan digitaalisen saavutettavuuden yhdenvertaisesti kaikille. Parannamme käyttäjäkokemusta jatkuvasti ja sovellamme lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019).  

Arviointimenetelmät  

Ylä-Savon seurakuntayhtymä on arvioinut yllä mainittujen sivustojen saavutettavuuden itse.

Verkkosivustojen saavutettavuuden tila 

Sivustot täyttävät kriittiset saavutettavuusvaatimukset. Osa sisällöstä ei noudata saavutettavuusstandardia täydellisesti.

Verkkosivustojen ei-saavutettava sisältö 

Käyttäjät saattavat edelleen kohdata sivustoilla joitakin ongelmia. Seuraavassa on kuvaus tunnetuista saavutettavuusongelmista. Jos huomaat sivustoilla ongelman, joka ei ole luettelossa, ota meihin yhteyttä. 

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä: 

Kuvien tekstivastineet (alt-tekstit): 

Osassa kuvista saattaa puuttua tekstivastineet, tai tekstivastine ei kuvaa riittävän hyvin kuvan sisältöä. Korjaamme puuttuvat tekstit vuoden 2020 loppuun mennessä. 

WCAG 1.1.1

Teksti kuvassa: 

Kaaviokuvissa ja satunnaisissa muissa kuvissa on tekstiä, mutta teksti ei ole tarjolla saavutettavassa muodossa. Lisäämme tekstit tekstivastineisiin tai sivun sisältöönvuoden 2020 loppuun mennessä. 

WCAG 1.4.5 

Taulukot 

Sivuillamme on käytetty taulukoita, joiden otsikkorivin merkinnässä on puutteita. Korjaamme puutteet vuoden 2020 loppuun mennessä. 

WCAG 1.3.1

Rikkinäiset linkit: 

Sivullamme saattaa ilmetä rikkinäisiä linkkejä, korjaamme ne mahdollisimman pian. Mikäli huomaat rikkinäisen linkin, ilmoitathan siitä meille.

WCAG 2.4.4

Epäselvästi nimetyt linkit: 

Sivuillamme on joitain linkkejä, joiden teksti ei kuvaa riittävän hyvin linkin kohdetta. Muokkaamme linkkejä parhaillaan paremmin ymmärrettäviksi.

WCAG 2.4.4

Puuttuvat otsikkomerkinnät: 

Sivuillamme on puutteita otsikoiden merkitsemisessä. Puutteet korjataan vuoden 2020 loppuun mennessä. 

WCAG 1.3.1, 2.4.6

Asiakirjat (Pdf, Word, Powerpoint, Excel): 

Kaikki sivuillamme olevat asiakirjat eivät ole tällä hetkellä saavutettavia. Iso osa pdf-muotoisista asiakirjoista, ei ole laadittu tai tallennettu saavutettaviksi. Ylä-Savon seurakuntayhtymä käynnistää työntekijöiden koulutukset syksyllä 2020. Vuoden 2021 alusta lähtien asiakirjat asiakirjat tehdään saavutettaviksi. 

Ylä-Savon seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston ja -neuvoston 2019-2020 julkaistut pöytäkirjat eivät ole saavutettavia. Aiemmin julkaistut verkossa esillä olevat pöytäkirjat tehdään saavutettavaksi kevään 2021 aikana. 

Mikäli huomaat puutteen, ilmoitathan siitä meille. Voit pyytää asiakirjojen sisältämiä tietoja alla olevien yhteystietojen kautta.

WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.3.2

Videot: 

Sivustoilla olevat videot tekstitetään kahden viikon kuluessa julkaisusta, pois lukien ennen 23.9.2020 julkaistut videot, jotka eivät kuulu lain piiriin.

Äänitallenteet (kuten podcastit, nauhoitteet) / Lapinlahden seurakunta saarnapankki 

Lapinlahden seurakunnan saarnapankki-sivulla äänitallenteissa ei tällä hetkellä ole tekstivastinetta. Sivustolla oleville äänitallenteille lisätään tekstivastine vuoden 2021 alusta lukien. 

Luettavuus

Sivustomme pyrkivät täyttämään selkeän kielen tunnusmerkit. Tämä ei kaikkialla sivuillamme välttämättä vielä toteudu.

WCAG 1.2.2, 1.2.5

Julkaisujärjestelmän saavutettavuuspuutteet:

Kuva ilman alt-määritettä

Kuvalta puuttuu tekstivastineen määrite. Korjataan 23.9.2020 mennessä.

WCAG 1.1.1

Lomakkeiden käyttö ruudunlukijalla

Virkatodistuksen tilaamislomakkeessa on linkki, joka ei erotu tekstistä värillä tai alleviivauksella. Ohjetekstit ovat vasta kenttien jälkeen. Valintapainikkeita ja –ruutuja ei ole ryhmitelty. Korjataan 23.9.2020 mennessä.

WCAG 1.4.1, 3.3.2, 4.1.2

Näppäimistökohdistimen näkyminen

WCAG 2.4.7

Otsikoiden merkkaus

WCAG 1.3.1

Upotetun sisällön nimeäminen

WCAG 1.1.1

Virheitä teknisessä toteutuksessa

WCAG 4.1.2

Toistetun sisällön ohitusmahdollisuus ruudunlukijalla

WCAG 2.4.1 

Lainsäädännön piiriin kuulumattomat sisällöt 

Asiakirjat jotka on julkaistu ennen 23.9.2018 (Pdf, Word, Powerpoint, Excel): 

Osa tiedostoistamme, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018, eivät kuulu lain soveltamisalaan, eivätkä välttämättä ole saavutettavia. Ei-saavutettavassa muodossa olevan tiedoston tiedot saat pyytämällä alla olevien yhteystietojen kautta. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Kartat 

Sivustolla on esitetty joitain tietoja karttanäkymän avulla. Karttojen avulla esitettävä opastava informaatio tarjotaan sivustolla saavutettavassa muodossa tekstinä. Kartat, joita ei ole tarkoitettu navigaatiokäyttöön eivät kuulu lainsäädännön piiriin. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 3 §) 

Äänitallenteet 

Sivustollamme on äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020 ja joilla ei ole tekstivastinetta. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §) 

Saavutettavuus sosiaalisen median kanavissamme

Tämä lausekkeen osa käsittää Ylä-Savon seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien sekä työalojen sosiaalisen median kanavatLinkki avautuu uudessa välilehdessä  (Instagram, Facebook ja Twitter, YouTube). Listaus sosiaalisen median kanavistamme löytyy sivun lopusta. 

Sosiaalisen median ei-saavutettava sisältö 

Käyttäjät saattavat edelleen kohdata sosiaalisen median kanavissa joitakin ongelmia. Seuraavassa on kuvaus tunnetuista saavutettavuusongelmista. Jos huomaat sivustoilla ongelman, joka ei ole luettelossa, ota meihin yhteyttä. 

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä: 

Kuvien tekstivastineet (alt-tekstit): 

Osassa sosiaalisen median kuvallisista julkaisuista saattaa puuttua tekstivastineet, tai tekstivastine ei kuvaa riittävän hyvin kuvan sisältöä. Työntekijöitä on koulutettu saavutettavien julkaisuiden tekemiseen sosiaalisessa mediassa ja tilanne korjaantuu oppimisen kautta. 

Teksti kuvassa: 

Osassa tekstiä sisältävistä kuvajulkaisuista teksti ei ole tarjolla saavutettavassa muodossa. Työntekijöitä on koulutettu saavutettavien julkaisuiden tekemiseen sosiaalisessa mediassa ja tilanne korjaantuu oppimisen kautta. 

Epäselvästi nimetyt linkit: 

Sosiaalisen median kanavien julkaisuissa saattaa esiintyä epäselvästi nimettyjä linkkejä. Työntekijöitä on koulutettu saavutettavien julkaisuiden tekemiseen sosiaalisessa mediassa ja tilanne korjaantuu oppimisen kautta.  

Videot: 

Sosiaalisen median kanavilla olevat videot pyritään tekstittämän kahden viikon kuluessa julkaisusta. 

YouTube -kanava /Seurakunnat 

Seurakunnan jumalanpalveluksia ja muita tapahtumia striimataan suorana lähetyksenä seurakunnan YouTube –kanavalla. Osa jumalanpalveluksista ja muista tapahtumista osa on katsottavissa samassa osoitteessa myös jälkikäteen. Jumalanpalvelus-tallenteita ja muita pidempiä tallenteita tekstitetään heti, kun olemme ratkaisseet henkilöstöresurssit näiden tekstittämiseen. 

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Seurakunnat vastaavat sisällön saavutettavuudesta tekstien, otsikoinnin, linkkien, kuvien, videoiden, taulukoiden ja asiakirjojen (esim. pdf, word, Powerpoint, Exel) osalta. Sivuston julkaisujärjestelmästä ja sen teknisestä saavutettavuudesta vastaa Kirkkohallitus/Kirkon viestintä.

Anna palautetta seurakunnalle saavutettavuuspuutteista 

Otamme mielellämme vastaan palautetta tämän sivuston saavutettavuudesta. Voit ottaa meihin yhteyttä seuraavilla tavoilla: 

Anna palautetta Kirkkohallitus/Kirkon viestinnälle palautetta saavutettavuuspuutteista 

Mikäli haluat antaa palautetta julkaisujärjestelmän saavutettavuudesta Kirkon viestintään, käytä alla olevaa lomaketta: 

Tavoiteaika palautteeseen vastaamisessa on 2 viikkoa. 

Valvontaviranomainen 

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille, sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.  Jos et ole tyytyväinen vastaukseemme, tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (Siirryt linkistä www.saavutettavuusvaatimukset.fi -sivustoon)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot: 

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö 

Verkko-osoite: saavutettavuusvaatimukset.fi Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Sähköposti: saavutettavuus(at)avi.fi  
Puhelinnumero vaihde: 0295 016 000 
Tee ilmoitus verkkolomakkeella (Linkki avautuu uudessa välilehdessäSiirryt linkistä www.saavutettavuusvaatimukset.fi -sivustoon)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Toimet saavutettavuuden tukemiseksi 

Ylä-Savon seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat varmistavat saavutettavuuden seuraavilla toimenpiteillä:

 • Saavutettavuus kuuluu toiminta-ajatukseemme. 
 • Saavutettavuus kuuluu sisäisiin käytäntöihimme. 
 • Tarjoamme työntekijöillemme jatkuvasti saavutettavuuskoulutusta. 
 • Organisaatiollamme on selkeät saavutettavuustavoitteet ja -vastuutasot. 

Yhteensopivuus selainten kanssa 

Verkkosivusto on suunniteltu yhteensopivaksi seuraavien selainten kanssa: 

 • Edge (Windows), uusin versio
 • Chrome (Windows, Mac), uusin versio 
 • Firefox (Windows, Mac), uusin versio 
 • Safari (Mac), uusin versio.

Tekniikat 

Tämän verkkosivuston saavutettavuus riippuu seuraavien tekniikoiden toimivuudesta: 

 • HTML
 • WAI-ARIA 
 • CSS 
 • Javascript.

Tämä verkkosivusto on päivitetty merkittävien muutosten jälkeen 19.02.2020. 

 

Sosiaalisen median kanavat 

Ylä-Savon seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien sekä työalojen sosiaalisen median kanavat 

Ylä-Savon seurakuntayhtymä 

 • Facebook: https://www.facebook.com/ylasavonseurakunnat 
 • Instagram: https://www.instagram.com/ylasavonseurakunnat/ (@ylasavonseurakunnat) 
 • Twitter: https://twitter.com/ylasavonevl 
 • YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCG0V9vevQbEyea3GrkmVyrQ 

Iisalmen seurakunta 

 • Facebook: 
  • Iisalmen seurakunta https://www.facebook.com/iisalmensrk
  • Iisalmen Seurakunta Nuorisotyö: https://www.facebook.com/iisalmensrknuorisotyo
  • Lähetyskirppu https://www.facebook.com/L%C3%A4hetyskirppu-439706466199407 
 • Twitter: 
  • https://twitter.com/iisalmensrk
  • https://twitter.com/iisalmensrk 
 • Instagram: 
  • Iisalmen seurakunta https://www.instagram.com/iisalmenseurakunta/ (@iisalmensrk) 
  • Iisalmen Seurakunta Nuorisotyö https://www.instagram.com/iisalmensrknuoret/ (@iisalmensrknuoret) 
 • Youtube : 
  • https://www.youtube.com/channel/UCzxgIfvMhrE18wy_fY2eaqg 

Lapinlahden seurakunta 

Instagram:

 • Lapinlahden seurakunta: https://www.instagram.com/lapinlahdenseurakunta/ (@lapinlahdenseurakunta) 
 • Lapinlahden ja Varpaisjärven seurakuntien nuorisotyö: https://www.instagram.com/nuorisrk_lava/ (@nuorisrk_lava) 

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCaAfbbjGIkLnL3RrvRq3f0A 

Pielaveden seurakunta 

 • Facebook: 
  • Pielaveden seurakunnan nuorisotyö: https://www.facebook.com/
  • Pielaveden-seurakunnan-nuorisoty%C3%B6-553372811377476 
 • Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCcf2XWLRfKOQRbrVmJAwdow 

Sonkajärven seurakunta 

 • Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCdKzxAJDGC13wWbotmEdocw 

Varpaisjärven seurakunta 

 • Instagram: Lapinlahden ja Varpaisjärven seurakuntien nuorisotyö: https://www.instagram.com/nuorisrk_lava/ (@nuorisrk_lava) 
 • Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCk7QQdwwmbaTzQBGiTmcmOg