Uutiset

Uutislistaukseen

Kaipaatko kesälomareissulla erilaista taukopaikkaa? Piipahda Tiekirkkoon

Kesällä kannattaa kurvata levähtämään tiekirkkoon.  Ylä-Savon seurakuntayhtymän kirkoista Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkko ja Lapinlahden kirkko toimivat tänä kesänä Tiekirkkoina. Tiekirkkoon saa tulla aukioloaikoina vapaasti ja matalalla kynnyksellä ihailemaan ainutlaatuista historiaa ja tunnelmaa.  

Lapinlahdem kirkko ulkoa päin kesällä.

Kustaa Aadolfin kirkko ja Kirkkomuseo ovat avoinna 6.6.–13.8. maanantaista perjantaihin klo 10.00–18.00 ja Lapinlahden kirkko sekä Bassin kirkkomuseo 5.6–11.8. maanantaista perjantaihin klo 11.00–16.00. Molemmissa kirkoissa on mahdollista tutustua kirkkoon ja museoon yhdessä kirkko-oppaiden kanssa.  

Tiekirkot tarjoavat tilaisuuden kuulla tarinoita paikallisesta historiasta, nähdä upeaa arkkitehtuuria tai hiljentyä hetkeksi omien ajatusten äärelle. 

Lisäksi Sonkajärven kirkko on avoinna kesällä. Vapaaehtoiset kirkkopäivystäjät ovat paikalla kertomassa kirkosta, istumassa hiljaa kanssasi tai vaihtamassa lomakuulumisia matkailijoiden kanssa. Myös Keiteleen kirkko on avoinna heinäkuussa omatoimista tutustumista varten. 

Kirkkomuseoissa esillä aikaisempien kirkkojen esineistöä 

Sekä Kustaa Aadolfin kirkossa sijaitseva että Lapinlahden kirkossa olevat kirkkomuseot ovat avoinna tiekirkon auki ollessa.  

Iisalmen kirkkomuseon perusnäyttely kertoo vuonna 1627 perustetun Iisalmen seurakunnan vaiheista sen perustamisesta nykypäivään. Näyttelyssä on esillä muun muassa kaksi Iisalmen seurakunnan perustamisvuonna 1627 Tukholmasta hankittua kirkonkelloa 

Lapinlahden Bassin kirkkomuseoon on sijoitettu esineitä sekä vanhasta 1826 valmistuneesta, että nykyisestä vuonna 1880 valmistuneesta kirkosta. Nähtävillä on muun muassa vanhan kirkon lämmityslaite sekä nykyisen kirkon ensimmäiset urut. Bassin kirkkomuseon nimi juontuu Lapinlahden edellisen kirkon suunnittelija Carlo Bassin nimestä. 

Tiekirkkoja ympäri Suomen 

Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkon ja Lapinlahden kirkon lisäksi yli 260 muutakin kirkkoa eri puolella Suomea pitää ovensa auki kesällä. Viime kesänä Tiekirkoissa vieraili yli 150 000 matkailijaa.  

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja. 

6.6.2023 13.01