Uutiset

Uutislistaukseen

Juhannuksena juhlitaan Johannes Kastajaa ja keskikesää - Kesäinen luonto näkyy myös kirkoissa

Juhannus osuu tänä vuonna lauantaille 24. kesäkuuta. Juhannusta vietetään Jeesukselle kasteen antaneen Johannes Kastajan syntymän muistoksi. Samalla vietetään myös Suomen lipun päivää ja juhlistetaan kesää. Kirkot koristellaan luonnonkukilla tai keskikesän jumalanpalvelusta vietetään luonnon keskellä.

Lapsi kukkaniityllä.

Juhannuksen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes Kastaja, Jeesuksen edelläkävijä, syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Vuoteen 1954 asti juhlaa vietettiinkin sen alkuperäisenä ajankohtana 24.6. Nykyisin juhlaa vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina. 

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan, Suomen lipun päivän, ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia. 

Luontoa kirkkoon ja kirkko luontoon 

Juhannuspäivänä seurakunnissa järjestetään jumalanpalvelus. Vuoden valoisimpaan aikaan sopien päivän liturginen väri on valkoinen, ilon ja elävän toivon väri.  Juhannuksena luonto on kauneimmillaan ja luonto näkyy myös kirkkojen koristeluissa. Alttarikukkina ovat luonnonkukat ja usein kirkkoja somistavat myös juhannuskoivut.  Juhannuspäivän jumalanpalveluksessa lauletaan myös Suvivirsi. 

-Keiteleen kirkossa on luonnonkukkia alttarikukkina, jos niitä näin kylmänä kesänä löytyy, kertoo Nilakan seurakunnasta seurakuntamestari Paula Jalkanen. 

Myös muissa Ylä-Savon seurakuntayhtymän kirkoissa juhannuksena käytetään luonnonkukkia. 

Iisalmessa on juhannuspäivänä jumalanpalvelus Kustaa Aadolfin kirkossa ja juhannusaattona vietetään perinteistä Juhannusjuhlaa Mansikkaniemellä. 

Juhannuksena vietetään jumalanpalveluksia myös luonnon keskellä. Pielavedellä pidetään juhannuspäivänä ekumeeninen kiitospalvelus Kirkkosaaren tapulilla Pielaveden kunnan 150-vuotisjuhlan merkeissä. 

Lapinlahdella juhannuksen Kansanlaulukirkko järjestetään luonnon keskellä Väärninsaaressa. 

-Luonnonkukkia käytetään myös Väärninsaaressa. Metsää on ympärillä, niin ei ole koivuille tarvista, naurahtaa Lapinlahden seurakunnan seurakuntamestari Sami Kokkonen. 

Jumalanpalveluksen jälkeen Väärninsaaren Ystävät ry. myy lettuja ja kahvia. 

Sonkajärvellä vietetään juhannuspäivän Iltakirkkoa Kotiseututalon pihamaalla ja sateen sattuessa sisätiloissa.  

-Meillä Sonkajärvellä käytetään luonnonkukkia oikeastaan koko kesän ajan, kommentoi seurakuntamestari Mauri Heiskanen Sonkajärven seurakunnasta. 

Varpaisjärvellä suunnataan Juhannusseuroihin Koskenniemen seurantuvalle. Varpaisjärven seurakunnan seurakuntamestari Saija Keräsen mukaan myös Varpaisjärvellä käytetään kesällä koristeluina luonnonkukkia. 

- Aloitamme luonnonkukkien käytön heti, kun niitä löytyy ja lopetamme, kun ei enää luonnossa ole kukkia, Keränen kertoo. 

Seurakuntien kaikki juhannustapahtumat löytyvät oman seurakuntasi verkkosivuilta. 

Lisätietoja

Lauri Jäntti
Lauri Jäntti
kirkkoherra
Mykkäläntie 6
73100 Lapinlahti

2023-06-09 08:38:43.0