Uutiset

Uutislistaukseen

Mikkelinpäivänä voi lähteä lasten kanssa jumalanpalvelukseen kokemaan elämän suuria ihmeitä

Mikkelinpäivän perhekirkko sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin. Jumalanpalvelukseen voi tulla vain seuraamaan mitä siellä tapahtuu, rauhoittumaan, hiljentymään ja ihmettelemään. Kaikki ovat tervetulleita mukaan uskontokuntaan tai kirkon jäsenyyteen katsomatta.

Lapsi isän sylissä kirkossa.

Mikkelinpäivä sunnuntaina 1.10. on erityisen hyvä pyhä suunnata lasten kanssa ihmettelemään elämän suuria ihmeitä kirkkoon. Silloin vietetään lasten ja enkeleiden omaa pyhää. Jumalanpalveluksissa huomioidaan tuolloin erityisesti lapsia.  

Jumalanpalvelus kestää noin 45 minuuttia. Sen kuluessa pappi ja kanttori kertovat, mitä kirkossa tapahtuu ja miksi. Jumalanpalveluksen erilaiset osat tulevat näin tutuksi myös harvemmin kirkossa käyvälle. Jumalanpalveluksessa ei tarvitse osata mitään erityistä, riittää kun istahtaa kirkon penkkiin. 

Jumalanpalveluksen aineksia ovat Raamatun lukeminen, rukous sekä seurakunnan vastaus, joka toteutuu tavallisesti virren, laulun ja urkujen soiton muodossa. Messuun kuuluvat olennaisina elementteinä lisäksi saarna raamatunluvun pohjalta ja ehtoollinen. 

Jumalanpalvelukseen voi tulla mukaan uteliaisuudesta seuraamaan mitä siellä tapahtuu, kuulemaan mikkelinpäivän sanomaa, hiljentymään ja ihmettelemään. Jumalanpalveluksessa on tilaa kaikille uskontokunnasta tai kirkon jäsenyydestä riippumatta. 

Mikkelinpäivä 

Mikkelinpäivän keskushahmo on ollut 400-luvulta lähtien arkkienkeli Mikael, jonka kutsumus oli lasten puolustaminen. Myöhemmin päivästä on tullut kaikkien enkeleiden päivä, jolloin mietitään heidän merkitystä ja tehtäviään. Kristillisessä ajattelussa enkelit ovat Jumalan sanansaattajia, jotka suojelevat ja opastavat ihmisiä. 

Mikkelinpäivän jumalanpalvelukset 1.10.2023

Iisalmen seurakunta 

 • Vauvakirkko klo 10.00 Pyhän Ristin kirkko 
  Saarna ja liturgia Anu Backman, vastuuryhmä lapsityö.   
 • Messu klo 12.00 Kustaa Aadolfin kirkko  
  Striimataan. Saarna ja liturgia Timo Dahlbacka, avustaa Anne Pulkka, Liisa Toivasen vastuuryhmä.  

Lapinlahden seurakunta  

 • Mikkelinpäivän perhekirkko klo 10.00 Lapinlahden seurakunta 
  Mikkelinpäivän perhekirkko, joka sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin. Jumalanpalvelus kestää noin 45 minuuttia. Sen kuluessa pappi ja kanttori kertovat, mitä kirkossa tapahtuu ja miksi. Jumalanpalveluksen erilaiset osat tulevat näin tutuksi myös harvemmin kirkossa käyvälle. Seurakunnan päiväkerholaiset askartelevat enkeleitä kirkon koristeeksi. Sellaisen voi tuoda itsekin mukanaan kirkkoseuraksi. Mukana on myös lastenohjaajaopiskelijoita Portaanpäästä, sekä lasten lauluryhmä. Lasten ei tarvitse jaksaa istua koko ajan paikoillaan. Kirkossa on myös leikkinurkkaus, jota saa käyttää jumalanpalveluksen aikana. Lopuksi tarjotaan kahvit ja mehut. 

Nilakan seurakunta 

 • Mikkelinpäivän perhemessu klo 10.00 Keiteleen kirkossa 
  Eläkeliiton kirkkopyhä ja kahvit kirkossa. 
 • Mikkelinpäivän perhemessu klo 13.00 Pielaveden kirkossa  

Sonkajärven seurakunta 

 • Messu ja hautausmaalla käynti klo 10.00 Sonkajärven kirkossa  
  Messun jälkeen käynti kirkon rakennustyömaalle ensimmäisen kiven tuoneen henkilön haudalla. 
 • Sanajumalanpalvelus klo 13.00 Sukevan kirkossa  

Varpaisjärven seurakunta

 • Mikkelinpäivän perhemessu klo 10.00 seurakuntatalossa.
  Kirkkokahvit. 

25.9.2023 09.33