Uutiset

Uutislistaukseen

Yksinäisyys satuttaa yhä useampaa nuorta – 4.2. alkava Yhteisvastuukeräys hankkii varoja nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseksi 

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla. 

Kaksi tyttöä pelaamassa peliä lattialla.

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle. 

Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa, eikä yhtään läheistä ystävää 

Iisalmen seurakunnassa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että kaikki kokevat olevansa tervetulleista porukkaan, eikä ketään jätetä yksin.  

-“Nuoren kokemus yksinäisyydestä voi olla hyvinkin ahdistava ja tuskallinen. Nuori kaipaa ryhmää, jossa voi jakaa kokemuksia, tuntea yhteenkuuluvuutta ja tehdä asioita yhdessä.  Ehkäpä yksinäisyyden tunne on kipeintä juuri silloin, kun nuori kokee, ettei kuulu ryhmään.”  -kertoo Iisalmen seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Jouni Vuorijärvi. 

Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää. 

Yhteisvastuukeräyksen tuotto ohjautuu nuorten auttamiseen lähellä ja kaukana 

Yhteisvastuukeräyksen tuotoista 20 % käytetään paikallisten nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.  Tuotosta ohjataan 40 prosenttia Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille ja HelsinkiMissiolle valtakunnallisesti nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.    

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa Yhteisvastuukeräys teemoineen, tapahtumineen ja lahjoitusmahdollisuuksineen löytyy helposti verkkosivujen etusivulta.  

Yhteisvastuukeräys alkaa seurakunnissa sunnuntaina 4.2. jumalanpalveluksella.  

Lisätietoja:  

Lapinlahden seurakunta Pauliina Ruotsalainen, diakoni, pauliina.ruotsalainen@evl.fi,Linkki avautuu uudessa välilehdessä p. 040 755 1210Linkki avautuu uudessa välilehdessä 
 

Pauliina Ruotsalainen
Pauliina Ruotsalainen
diakoni
Mykkäläntie 6
73100 Lapinlahti

1.2.2024 11.55