Uutiset

Uutislistaukseen

Pääsiäisen sanoman voi kokea monin tavoin seurakuntien tapahtumissa  

Pääsiäisen aikaa voi elää ja kokea kirkoissa monin eri tavoin palmusunnuntaista aina toiseen pääsiäispäivään ja sen jälkeiselle viikolle saakka. Omaan pääsiäisen viettoon voi tuoda ohjelmaa tekemällä retkiä lähialueen kirkoissa järjestettäviin tapahtumiin.  

Graafisia pyöreähköjä ja soikeita värillisiä elementtejä joiden yhden päällä valkea risti.

Ylä-Savon alueella on tarjolla laadukkaita konsertteja, pääsiäisnäytelmä, draamaa jumalanpalveluksen osana, kinkereitä sekä monia muita perinteisiä tapahtumia. Kaikki tapahtumat löytyvät verkkosivuilta osoitteesta ylasavonseurakunnat.fi/paasiainen 

Pääsiäisen musiikki- ja draamatarjontaa kirkoissa 

Pielaveden kirkossa konsertoi hiljaisella viikolla ti 26.3. klo 18.00 trio Pekka Simojoki, Heidi Simelius ja Sami Asp.  

“Pekka Simojoki konsertoi ensimmäistä kertaa Pielavedellä, minne hänet ovat yhdessä kutsuneet Pielaveden helluntaiseurakunta ja Nilakan seurakunta” -kertoo Nilakan seurakunnan kirkkoherra Arto Penttinen.  

Konserttiin on vapaa pääsy. Konsertin aikana kerätään kolehti lähetystyölle. Pielaveden kirkossa musiikki siivittää myös palmusunnuntain perhemessua Lapsikuoro Valonsäteitten myötä. Kiirastorstain messussa Pielavedellä on mukana selloduo Varonen. Keskiviikkona 27.3. klo 18.00 on Keiteleen kirkossa yhteislauluilta kärsimysajan virsien kera. 

Iisalmessa ”Kohti ristiä ja pääsiäisen riemua” -konserttia voi tulla kuuntelemaan ja kokemaan Pyhän Ristin kirkkoon hiljaisen viikon keskiviikkona 27.3. klo 18.00. Konsertissa esiintyvät Ruut Rauhala, Timo Dahlbacka ja Hannu Virpi. Konserttiin on vapaa pääsy,10 € käsiohjelmien tuotto ohjataan Yhteisvastuukeräykselle.  

Lapinlahden kirkkoon voi tulla mukaan Tavataan kirkossa -tapahtumaan hiljaisen viikon keskiviikkona 27.3. klo 18.00. Osana tapahtumaa pääsee mukaan nauttimaan urkuhartaudesta taidokkaan kanttori Heini Heiden johdolla.  

Sonkajärven kirkossa järjestetään pääsiäisvaellus ke 27.3 klo 18.30. Vaelluksella kierretään kirkossa draaman ja laulun kautta hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumia. Kierros kestää noin tunnin.    

”Rauhanviejä, rauhantuoja” -pääsiäisnäytelmä Lapinlahden kirkossa 

Lapinlahden kirkon pääsiäisnäytelmä ”Rauhanviejä, rauhantuoja” toteutetaan nyt kolmannen kerran. Ensi-ilta on Palmusunnuntaina 24.3. klo 15.00. Lapinlahden puukirkko tarjoaa esitykselle komeat puitteet, ja kirkon tilaa käytetään esityksessä monipuolisesti hyväksi. ”Teatteri on mielestäni taiteiden kuningaslaji, koska siinä ovat läsnä kaikki taiteenlajit: kirjallisuus, näyttelijän työ, musiikki sekä visuaalisuus (valot, lavasteet)!”, kommentoi esitystä sen käsikirjoittaja ja ohjaaja Minna Kettunen

Esiintyjiä eli näyttelijöitä ja laulajia on yhteensä noin 25 kolmesta kristillisestä seurakunnasta: luterilaisesta, ortodoksisesta ja helluntaiseurakunnasta. Esiintyjät liikkuvat myös lehtereillä, mutta yleisö sijoittuu vain alakertaan. Esitystä varten kirkon ikkunat pimennetään ja kirkossa on hämärähköä. Jotta yleisö näkisi hyvin ohjelmalehtisestä yhteislaulujen sanat, suositellaan mukaan otettavaksi omaa taskulamppua tai muuta valonlähdettä. Esitystä ei suositella pienille lapsille. 

Ohjelman hinta on 10 € ja se sisältää kahvi- ja teetarjoilun esityksen jälkeen. Ohjelmatuotto luovutetaan kokonaisuudessaan Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Tänä vuonna keräyksen teema on nuorten yksinäisyys.  

Rauhanviejä, rauhantuoja 2024 pääsiäisnäytelmä esitetään Lapinlahden kirkossa kolme kertaa: 
ensi-ilta 24.3. klo 15.00 ja muut esitykset 25.3. ja 26.3. klo 18.00. 

Lasten kirkot, perhemessut palmusunnuntaina  

Lapset ovat aina tervetulleita jumalanpalveluksiin. Iisalmessa on tarjolla useampiakin erityisesti pienille kirkkovieraille suunnattuja kirkkohetkiä. Osa kirkkohetkistä osuu arkipäiviin, jolloin mukaan voi tulla vaikka samalla kun käy asioimassa Iisalmessa. Ensimmäinen Lastenkirkko on torstaina 21.3. klo 9.30 Pyhän Ristin kirkossa ja toinen hiljaisen viikon keskiviikkona 27.3. klo 9.30 Kustaa Aadolfin kirkossa.  

Palmusunnuntain 24.3. jumalanpalveluksissa lapsia huomioidaan kirkoissa erityisesti. Iisalmessa vietetään tuolloin klo 10.00 alkaen Taaperokirkkoa Kustaa Aadolfin kirkossa. Lapinlahdella vietetään palmusunnuntaina 24.3. klo 10.00 virpomiskirkkoa, johon voi tuoda omat virpomisvitsat siunattavaksi. Pielavedellä vietetään klo 10.00 alkaen perhekirkkoa, jossa on mukana Lapsikuoro Valonsäteet. Keiteleen kirkossa vietetään klo 13.00 alkaen perhemessua lasten virsiä laulellen. Sonkajärven kirkkoon voi suunnata klo 10.00 opetusmessuun, jossa käydään läpi messun eri osia ja niiden merkityksiä. Varpaisjärvellä palmusunnuntaita vietetään klo 10.00 alkaen messussa.  

Kinkereitä Varpaisjärvellä, Sukevalla ja Sonkajärvellä   

Kinkerit ovat avoimia kaikille - voit tulla mukaan muillekin kuin oman kotikylän kinkereille, eikä haittaa vaikka osallistuisit useammillekin! Kinkereihin kuuluu opetusta ja leppoisaa keskustelua Raamatusta tai jostakin sovitusta aiheesta. Kinkereihin on mukava tulla kohtaamaan myös lähiseudun ihmisiä.  

Sonkajärvellä pidetään kinkerit Seurakuntatalon salissa ti 26.3. klo 9.30. Sukevan Kyläkeskuksella pidetään kinkerit ke 13.3. klo 12.00. Molemmilla kinkereillä aiheena pääsiäisen aika palmusunnuntaista 2. pääsiäispäivään. Tilaisuudessa kerätään kolehti Yhteisvastuulle. Kahvitarjoilu.  

Varpaisjärven Seurakuntasalissa voi osallistu palmusunnuntaina 24.3. klo 11.30 perinnekinkereille. Kinkereitten aiheena on ”Isä meidän” -rukous ja siihen liittyen virsi 208. 

Pääsiäisen tapahtumat Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa: https://www.ylasavonseurakunnat.fi/paasiainenLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Tapahtumat seurakunnittain: 

Pääsiäinen - Iisalmen seurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (iisalmenseurakunta.fi)

Pääsiäinen - Lapinlahden seurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (lapinlahdenseurakunta.fi)

Pääsiäinen - Varpaisjärven seurakunta (varpaisjarvenseurakunta.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Pääsiäinen - Nilakan seurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (nilakanseurakunta.fi)

Pääsiäinen - Sonkajärven seurakunta (sonkajarvenseurakunta.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Lauri Jäntti
Lauri Jäntti
kirkkoherra
Mykkäläntie 6
73100 Lapinlahti

13.3.2024 10.22