Uutiset

Uutislistaukseen

Etualalla belagonioita ja taustalla näkyy hautausmaata.

Hautojen hoitopäivänä kukitetaan yhdessä muistojen puutarhat

27.5.2021 12.52

Hautojen hoitopäivät järjestetään eri seurakunnissa kesäkuun toisella viikolla. Hautojen ja kukkien lisäksi päivän aikana hoidetaan myös surutyötä hiljentymällä läheisten ja omaisten haudoille. 

“Jokaisella hautausmaalla on hieman erilaiset tapahtumat paikalliseen tyyliin ja tapaan pohjautuen”, kommentoi Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntapuutarhuri Hannu Huttunen

Yhteistäkin tapahtumilla on, sillä kesäinen hautojen hoitopäivät alkavat hartaushetkellä, jossa muistetaan edesmenneitä läheisiä.  

Työntekijät antavat mielellään neuvoja hautausmaiden jätteiden lajittelusta. Kaikkien hautausmaiden jätelaatikoissa on selkeät merkinnät lajittelulle. Lajittelun ansiosta esimerkiksi Iisalmen hautausmaiden sekajätteen määrä on vähentynyt lähes 10 tonnilla vuodesta 2013. 

Hannu Huttunen suosittelee viemään hautojen talvilyhdyt kesäksi kotiin. “Ne voi samalla huoltaa ja tuoda sitten taas syksyllä valaisemaan hautoja. Kesällä haudoilla olevat lyhdyt tapaavat haitata ruohonleikkuuta”, Huttunen kertoo. 

Iisalmessa hautojenhoitopäivä järjestetään ti 8.6. klo 09.00-12.00 Vanhalla hautausmaalla. Aherruksen lomassa voi nauttia lähetysemäntien kahviosta muurinpohjalettuja, kahvia tai makkaraa. Paikalla ovat myös diakoniatyöntekijät Minna Heinonen ja Ritva Mustonen yksityistä keskustelua varten.  

Keiteleellä hautojenhoitopäivän on to 10.6. klo 09.00 alkaen. Päivä alkaa hartaudella, jonka jälkeen kahvitarjoilu. 

Lapinlahdella hautojen hoitopäivä on ma 7.6. Hartaus klo 09.00 hautausmaan pääportilla.  

Sonkajärvellä hautojenhoitopäivä on Sonkajärven hautausmaalla ke 9.6. 10.00 alkaen ja Sukevan Lahnakankaan hautausmaalla ke 9.6. klo 12.00 alkaen. Hautojen hoitopäivän illassa Sonkajärvellä on mahdollisuus osallistua myös hautausmaan hiljaisuuskävelylle klo 18.00. Hautausmaalla kävellään hiljaisuudessa ja välillä pysähdytään kuuntelemaan psalmien tekstejä. 

Varpaisjärven hautojenhoitopäivä on ti 7.6. klo 10.00 alkaen. Pieni hartaushetki. 

Lisätietoja: Ylä-Savon seurakuntayhtymä, seurakuntapuutarhuri Hannu Huttunen, 044 300 0928, hannu.m.huttunen@evl.fi